Lurer du på hvorfor batterier kan være miljøskadelige, hvordan du trygt oppbevarer batterier hjemme, hvor du kan levere brukte batterier eller hvorfor det er viktig at de gjenvinnes?
Her har vi samlet en rekke spørsmål og svar.
Hva er et batteri?
Et batteri omformer kjemisk energi til elektrisk energi. Batteriets energi er avhengig av type og mengde aktivt elektrodemateriale. Når dette er brukt opp, vil det ikke lenger generere strøm. Det er vanlig å skille mellom to hovedtyper batterier: Primærbatterier (engangsbatterier) og sekundærbatterier (oppladbare batterier).
Hvor brukes batterier?
Det meste som trenger strøm og fungerer uten strømkabel bruker batterier. Vanlige batteridrevne produkter er for eksempel fjernkontroller, leker, spill, klokker, verktøy og brannvarslere. Du finner også batterier i mobiltelefoner, laptoper, kameraer og høreapparater.
Skal alle batterier til gjenvinning?
Ja! Alle skal leveres til gjenvinning, uavhengig av batteriets størrelse og kjemiske sammensetning. Dette ble bestemt av Miljødirektoratet i 2012.
Hvorfor skal de ikke kastes restavfallet, men leveres til gjenvinning?
- De kan være skadelige for naturen:
Batterier skal ikke kastes i restavfallet fordi de ofte inneholder giftige, miljøskadelige stoffer, som bly, kvikksølv og kadmium. Det er viktig at disse stoffene ikke slipper ut, da de er svært skadelige for naturen. - De kan være skadelige for mennesker og dyr:
Batterier skal behandles som farlig avfall. Batteriers skadelige tungmetaller er både forurensende og helseskadelige. Kadmium tas lett opp i planter som korn, og kan være kreftfremkallende for mennesker å få i seg. Tungmetaller som bly akkumuleres i arter som tunfisk, som både kan være skadelig for fisken og for mennesker som spiser den. Bly kan også gi fosterskader. I tillegg kan batterier være brannfarlig, og etsende batterisyre kan være svært skadelig å komme i kontakt med. - Gjenvinning sparer miljøet:
At batterienes innhold kan brukes igjen til å lage nye produkter, er også en viktig grunn til at de ikke skal kastes i restavfallet. Ved å bruke råmaterialer fra brukte batterier på nytt, reduserer vi behovet for å utvinne nye stoffer. Da reduserer vi også skadene på natur, dyr og mennesker.
Hvordan oppbevarer jeg batterier hjemme?
Oppbevar brukte batterier i en boks, eske eller pose på et sted som er utilgjengelig for barn eller andre som kan komme til å ta skade av batteriene. For å redusere brannfare skal du først tape over polene på de brukte batteriene, for eksempel med vanlig husholdningstape. Deretter legger du de på et trygt sted.
Hvorfor skal batterier oppbevares trygt?
Det er viktig å oppbevare brukte batterier trygt fordi:
- De kan føre til brann: Noen litium-batterier kan ha rester av energi etter bruk, som gjør at de kan generere varme. Dersom polene deres kommer i kontakt med hverandre, kan det oppstå brann.
- De kan skade mennesker som kommer i kontakt med dem: Noen batterier inneholder skadelige giftstoffer som kan føre til sykdom. Gamle batterier kan lekke etsende batterisyre som kan skade hud og slimhinner. Dersom et menneske får i seg batterisyre, må lege kontaktes øyeblikkelig. Elektrisk støt kan også utgjøre en fare ved høy spenning.
Hvordan ser jeg om batteriet inneholder miljøskadelige stoffer?
For å kunne selges lovlig skal batterier som er miljøskadelige være merket med en avfallsdunk med kryss over, pluss symbolet for tungmetallet det inneholder:
- Cd = kadmium
- Hg = kvikksølv
- Pb = bly
Hvordan ser jeg om et batteri er skadet?
Det kan være flere måter et batteri er skadet på. Dersom batteriet ser «oppblåst» ut, altså at det eser, er det et tegn på skade. Det samme gjelder for eksempel om det har rust på seg, lekker, har bulker, sprekker eller er bøyde.
Hvilke batterier skal leveres til gjenvinning?
Ingen batterier skal i restavfallet. Absolutt alle batterier skal leveres til miljøstasjoner, enten i butikk eller på gjenvinningsstasjon:
- Engangsbatteri
- Alkalisk batteri
- Knappcellebatteri
- Mobilbatteri
- Solcellebatteri
- Startbatteri til kjøretøy
- Nødstrømbatteri
- Blybatteri
Hvor leverer jeg de ulike batteriene?
Du kan returnere batteriene i en butikk som fører samme type batterier, uansett merke eller fabrikat, og uansett om du vil kjøpe nye eller ikke. Alle typer batterier kan også leveres på en gjenvinningsstasjon, i en egen innsamling for batterier eller som farlig avfall.
Hva gjør jeg med et skadet batteri?
Batteriet bør snarest leveres på gjenvinningsstasjon eller forhandler. Ved levering skal du si fra om at batteriet er skadet.
Hva koster det å levere inn batterier?
Det koster ingenting å levere fra seg batterier, verken hos forhandlerne eller på gjenvinningsstasjonene.
Hva er avfallsforskriften for batterier?
I Norge gjelder Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften). Denne tar for seg alle bestemmelser angående gjenvinning av ulike typer avfall, og regulerer innsamling, mottak, behandling og gjenvinning av blant annet kasserte batterier.
Hva er produsentansvar for batterier?
Produsentansvaret er også kjent som prinsippet om at forurenser betaler. Produsenten eller importøren som setter en vare på markedet er dermed ansvarlig for å finansiere returordningen gjennom et miljøgebyr. Virksomheter som er medlem i en returordning av kasserte batterier, betaler miljøgebyr til returselskapet, slik som Norsirk.
Hva skjer med batteriene etter at jeg leverer dem til gjenvinning?
Det er returselskapene, deriblant Norsirk, som samler inn batteriene ute hos gjenvinningsstasjoner og forhandlere. Disse selskapene sørger for at batteriene blir behandlet og gjenvunnet i tråd med avfallsforskriften etter at forhandlerne, importørene og produsentene har gjort sin del av jobben. Hos returselskapene pakkes og transporteres batteriene til lagre, før de igjen transporteres videre til ulike behandlingsanlegg.
Hva skjer med batteriene på behandlingsanleggene?
Når beholderne med batteriene kommer inn til behandlingsanlegget består de av en blanding av mange forskjellige batterityper. Batteriene blir sortert i forskjellige grupper avhengig av den kjemiske sammensetningen. Det er viktig med en god sortering siden hver batterikjemi krever en egen viderebehandling. I grove trekk blir batteriene utladet, nøytralisert, kvernet opp, separert til forskjellige bestanddeler, og kjemisk behandlet for å trekke ut råstoffer til ny produksjon. Noe materiale vil også gå til deponi.
Eksempelvis blir blybatteri (startbatteri i biler) kvernet opp og batterisyren blir drenert av. Videre går blyet og plastikken til en separasjonstank der plastikken flyter opp og blyet synker til bunns. Syren blir renset og brukes enten igjen som ny batterisyre eller så behandles syren videre til bruk i tekstiler, glass eller i vaskemiddel. Blyet blir raffinert og smeltet om. Plastikken vaskes og smeltet til granulat som senere brukes til nye produkt av plast.
Hvor mye av batteriene blir gjenvunnet?
Returselskap og behandlingsanlegg er underlagt strenge krav til hvor mye av materialet i batteriene som skal gjenvinnes. Ifølge avfallsforskriften skal gjenvinningsgraden være:
- Minst 65 prosent materialgjenvinning av blybatterienes gjennomsnittsvekt
- Minst 75 prosent materialgjenvinning av nikkel-kadmium-batterienes gjennomsnittsvekt
- Minst 50 prosent materialgjenvinning av andre batteriers gjennomsnittsvekt
Hva kan de kasserte batteriene bli til?
- Alkaliske batterier inneholder sink som kan brukes som korrosjonsbeskyttelse på stål eller som pigment (fargestoff) i både metallegeringer og maling.
- Bly fra blybatterier kan brukes igjen i produksjon av nye blybatterier.
- Plasten fra blybatterikassene brukes til produksjon av granulater. Disse går videre til plastindustrien, hvor de benyttes i produksjon av for eksempel isskraper, hagemøbler og dashbord i biler.
- I gjenvinningsprosessen av litiumbatterier blir både nikkel og kobolt hentet ut og brukt på nytt. Dette brukes som legeringer i stålindustrien. Kobolt brukes også som blått fargestoff, for eksempel i keramikk.
- For nikkel-kadmium-batterier skal gjenvinningsgraden for kadmiumet være 100 prosent. Nikkelet blir gjenvunnet til stålindustrien, og kadmiumet brukes på nytt til å lage nye kadmiumbatterier.
Fant du ikke svar på spørsmålet ditt? Kontakt oss gjerne, så legger vi det til på listen.
Kilder:
Les mer
Vi har fem artikler om batterier:
Kontakt oss
Finn vår kontaktinfo, eller bruk skjemaet for å få oss til å ringe tilbake eller svare deg på e-post.