Derfor skal batterier kildesorteres
Giftstoffer i batterier kan gjøre stor skade. For å redusere de negative effektene batterier har på natur og miljø, må både forbruker, produsent og returselskap samarbeide til vårt felles beste.
Hvorfor kan batterier skade?
Mange batterier inneholder miljøskadelige stoffer, som bly, kvikksølv og kadmium. Når slike batterier kastes feil og giftstoffene slippes ut, kan de gjøre stor skade på naturen. Noen batterier kan også lekke etsende batterisyre. Andre batterier kan også utgjøre en betydelig brannrisiko da de inneholder alle bestanddelene som trengs for å opprettholde en brann. For å redusere faren for brann oppfordres det derfor også til å tape over polene på litium- og knappcellebatterier, før de leveres til resirkulering.
Denne artikkelen er en av fem om batterier:
- Derfor skal batterier kildesorteres
- Helse- og miljøeffekter ved batterier
- Slik leverer du batterier
- Slik gjenvinnes batterier
- Dette betyr merkingen på batteriene
Bedre føre var
Tidligere var det lov å kaste vanlige husholdningsbatteri som ikke inneholdt miljøgifter i restavfallet, men denne regelen ble endret i 2012. Grunnen til at regelverket ble endret var at det ikke alltid er like enkelt å vite, eller huske, hva som kan kastes i restavfallet. Noen batterier er giftfrie, mens andre inneholder opptil flere giftstoffer og brannfarlige stoffer.
For å hindre at de miljøskadelige batteriene havnet feil, ble regelen endret til noe som er enkelt å huske for oss alle sammen:
Absolutt alle batterier, uansett type, skal leveres til en batteriforhandler eller en miljøstasjon når de er brukt opp eller ødelagte.
Innlevering av batterier er gratis
Både miljøstasjonene og butikker har plikt til å ta imot batterier, uten å ta betalt for det. Miljøstasjonene tar imot alle typer batterier, mens butikkene tar imot de batterier som de selv fører. Dette inngår i deres produsentansvar, som betyr at produsenten eller importøren som setter en vare på markedet er ansvarlig for å finansiere returordningen gjennom et miljøgebyr.
I stedet for å kaste batteriene i søpla hjemme, skal du som forbruker levere fra deg alle dine brukte batterier. Returselskapene vil deretter samle inn batteriene hos produsentene og forhandlerne, og sørge for at batteriene blir behandlet og gjenvunnet i tråd med avfallsforskriften.
Bedre for miljøet, bedre for oss
Ved at vi alle følger lover og oppfordringer fra myndighetene, vil mindre miljøgifter ende opp i naturen. I tillegg muliggjør gjenvinningen at materialer i batteriene kan brukes igjen i nye produkter. Når råmaterialer fra brukte batterier gjenvinnes, reduseres behovet for å utvinne nye stoffer. Ved å håndtere batteriene riktig og gjenvinne så mye som mulig av produktenes innhold, vil vi dermed redusere skadene på både natur, dyr og mennesker.
Kilder: