Lurer du på hvorfor EE-avfall kan være miljøskadelig, hvor du kan levere det eller hvorfor det er viktig at de gjenvinnes?
Her har vi samlet en rekke spørsmål og svar.
Hva er EE-avfall?
EE-avfall er betegnelsen på kasserte elektriske og elektroniske produkter som går på strøm eller batterier. Dette gjelder alt fra mobiltelefoner og TVer til kjøleskap, brødristere, verktøy og leker
Skal alle typer EE-avfall til gjenvinning?
Ja. Alt EE-avfall skal til gjenvinning. Ingenting skal kastes i restavfallet.
Hvorfor skal ikke EE-avfall kastes i restavfallet, men leveres til gjenvinning?
Det kan være skadelig for naturen:
EE-avfall skal ikke kastes i restavfallet fordi nesten alt slikt avfall inneholder miljøskadelige stoffer. Om slike stoffer kommer på avveie, kan de gjøre stor skade på miljøet. Med vær og vind spres de videre og ender opp i havet og i levende organismer, og kan skade både dyr og mennesker.
Det kan være skadelig for mennesker og dyr:
EE-avfall inneholder tungmetaller og andre skadelige stoffer. Når disse kommer ut i luft, jord og vann, kan de gi helseskader hos dyr og mennesker. Tungmetaller som for eksempel bly kan gi fosterskader, og kadmium kan være kreftfremkallende.
Av dissene årsakene skal EE-avfall leveres til gjenvinning for å bli håndtert på en trygg og sikker måte.
Gjenvinning sparer miljøet:
Ved å gjenvinne sparer vi miljøet for store mengder CO2, fordi vi reduserer utvinningen av nye råmaterialer. Mindre råvareutvinning betyr mindre mengder Co2-utslipp. Mindre inngripen i naturen reduserer også skadene på miljøet.
Hvordan håndterer jeg EE-produkter trygt hjemme?
Fra EE-produkter som er intakte vil det i liten grad lekke ut farlige stoffer under bruk. Ødelagte produkter kan derimot spre skadelige stoffer i innemiljøet. Produkter som har blitt skadet, hvor for eksempel et batteri eser eller har fått en bulk i seg, skal raskt leveres inn til gjenvinning. Skadede og gamle batterier kan lekke etsende batterisyre som er farlig for mennesker. Noen litium-batterier kan generere varme også etter bruk, som kan føre til brann. På brukte litium-batterier skal du derfor tape over polene. Om en sparepære eller et lysstoffrør blir knust, kan kvikksølv dampe av. Skjer dette skal du raskt fjerne restene på en forsvarlig måte. Bruk engangshansker til å samle opp bitene, legg bitene og hanskene i en lukket pose og lever posen inn som farlig avfall.
Hvordan ser jeg om EE-produktet inneholder miljøskadelige stoffer?
Mange EE-produkter inneholder batterier. På batteriene finner du et symbol som viser hvilket tungmetall batteriet inneholder. Disse tungmetallene er miljøskadelige.
- Cd = kadmium
- Hg = kvikksølv
- Pb = bly
I tillegg til symbolene for tungmetaller, er batterier merket med en avfallsdunk med kryss over. Dette symbolet finner du på alle EE-produkter som kan inneholde miljøskadelige stoffer. Symbolet betyr at du ikke skal kaste produktet i restavfallet, men håndtere det som farlig avfall og levere det inn til gjenvinning.
Hvilke miljøskadelige stoffer finnes i EE-avfall?
Blant miljøskadelige stoffer i EE-avfall finner vi tungmetaller som bly, kadmium og kvikksølv. Disse forurenser naturen og gir helseskader hos mennesker. Andre skadelig stoffer i EE-avfall er PCB (polyklorerte bifenyler). Dette er giftige industrikjemikalier som har vært forbudt i Norge siden 1980, men de spres fortsatt til miljøet gjennom eldre produkter som ikke håndteres riktig. PCB er akutt giftig for organismer i havet. Også freongasser (branngasser) og bromerte flammehemmere (BFHer) i EE-avfall kan være miljø- og helseskadelige. BFHer brytes svært sakte ned i naturen.
Hvilke EE-produkter skal leveres til gjenvinning?
Alle elektroniske og elektriske produkter skal leveres til gjenvinning. En liste over vanlige eksempler på EE-avfall fra husholdninger finner du her (link til artikkel 1).
Hvor leverer jeg EE-avfallet?
Alle kommunale gjenvinningsstasjoner tar imot EE-avfall. På sortere.no kan du skrive inn ditt hjemsted og se på kartet hvor din gjenvinningsstasjon for EE-avfall ligger. Ved å klikke på de ulike stasjonene, ser du hvilke typer avfall den enkelte stasjon mottar. Du kan også levere EE-avfall til forhandlere som selger samme type produkt som du ønsker å kaste. Merket på produktet har ikke noe å si så lenge produkttypen er den samme, og du trenger ikke å ha kjøpt produktet hos forhandleren du leverer det inn til.
Hva koster det å levere inn EE-avfall?
Som forbruker koster det ingenting å levere inn EE-avfall, verken til forhandlere eller gjenvinningsstasjoner. For bedrifter og næringsdrivende gjelder kommunale gjenvinningsstasjoner. Disse har plikt til å ta imot næringsavfall, men de kan ta seg betalt for dette
Hva er avfallsforskriften for EE-avfall?
I Norge gjelder Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften). Forskriften tar for seg alle bestemmelser angående gjenvinning av ulike typer avfall, og regulerer innsamling, mottak, behandling og gjenvinning av blant annet kasserte elektriske og elektroniske produkter (Kapittel 1).
Hva betyr produsentansvar for EE-avfall?
Produsentansvar betyr at produsenten eller importøren som setter en vare på markedet, er ansvarlig for å finansiere en returordning gjennom et miljøgebyr. Dette er også kjent som prinsippet om at forurenser betaler. På grunn av produsentansvaret, koster det ingenting for deg å levere inn EE-avfall til gjenvinning.
Hva betyr det at EE-avfallet bidrar til en sirkulær økonomi?
I en sirkulær økonomi forblir ressursene i økonomien så lenge som mulig, og materialene brukes på nytt så lenge det går. Ved å gjenvinne EE-avfall får vi mindre behov for å utvinne nye råmaterialer til nye produkter. Dette gir i sin tur mindre mengder Co2-utslipp, og reduserer skadene på miljøet. En sirkulær økonomi bidrar til et mer miljøvennlig forbruk.
Hva skjer med EE-avfallet etter at jeg leverer det til gjenvinning?
Returselskapene henter EE-avfallet fra forhandlere og mottak. Deretter blir avfallet sendt til anlegg for demontering, gjenvinning, ombruk og destruering.
Hva skjer med EE-avfallet på behandlingsanleggene?
På behandlingsanleggene blir batterier, væsker og andre farlige stoffer fjernet, før produktene tas fra hverandre i ulike deler. De ulike stoffene og materialene sorteres deretter ut for gjenvinning. Metaller som kobber og jern er nå ferdige råvarer som kan brukes i nye produkter. Plasten behandles videre og knuses blant annet opp til granulater.
LES MER
Hvor mye EE-produkter blir gjenvunnet?
Innsamlingen av EE-avfall har økt kraftig etter at retursystemet kom på plass. I 2017 ble i underkant av 85 prosent av EE-avfallet i Norge materialgjenvunnet, og i underkant av 8 prosent ble energigjenvunnet. Ifølge EE-registeret behandlet returselskapene rundt 139 000 tonn EE-avfall i 2017. Mengden EE-produkter til ombruk var i 2017 på rundt 1570 tonn.
Hva kan gjenvunnet EE-avfall brukes til?
Blant materialene som lar seg gjenvinne fra EE-avfall er gull, kobber, jern, aluminium, glass og plast. Disse kan alle gjenvinnes og brukes på nytt i nye produkter. Også skadelige miljøstoffer kan fjernes fra de kasserte produktene og gjenbrukes. Kvikksølv kan for eksempel tas ut av gamle sparepærer og brukes på nytt i nye pærer. I tillegg inneholder EE-produkter sjeldne jordartsmetaller som kan gjenvinnes for eksempel brukes til å lage magneter, briller, legeringer og nye elektronikkprodukter.
Hvor kan bedrifter få produsentansvarsordning for EE-avfall i Norge?
Norsirk har drevet en effektiv produsentansvarsordning for EE-avfall siden 1999.
Fant du ikke svar på spørsmålet ditt? Kontakt oss gjerne, så legger vi det til på listen.
Kilder:
Les mer
Vi har fire artikler om EE-avfall:
Kontakt oss
Finn vår kontaktinfo, eller bruk skjemaet for å få oss til å ringe tilbake eller svare deg på e-post.