De fleste elektroniske og elektriske produkter inneholder stoffer som er svært skadelige for både miljø og mennesker. I tillegg må vi spare naturen for utvinning av råmaterialer til nye produkter. Alt EE-avfall skal derfor kildesorteres.
I hjemmene våre har vi alle mulige saker og ting som går på strøm eller batteri, fra mobiltelefoner og brannalarmer til hårfønere og kjøleskap. Når slike elektriske og elektroniske produkter kasseres, får de betegnelsen EE-avfall. De fleste slike EE-produkter inneholder miljøgifter. For at disse giftene ikke skal slippe ut og gjøre skade på naturen, dyr eller mennesker, er det viktig at de håndteres riktig, og ikke kastes sammen med annet avfall.
Denne artikkelen er en av fem om EE-avfall:
- Derfor skal EE-avfall kildesorteres
- Slik gjenvinnes EE-avfall
- Slik leverer du EE-avfall
- EE-avfall kan være skadelig for helse- og miljø
- Dette betyr merkingen på EE-avfallet
Se også Spørsmål og svar-siden
I tillegg inneholder elektroniske og elektriske produkter mange materialer og stoffer som kan gjenvinnes og brukes på nytt i nye produkter. Ved å bruke disse bestanddelene på nytt, reduserer vi behovet for utvinning av nye råmaterialer. Slik bidrar vi til et mer miljøvennlig og sirkulært kretsløp. Alt EE-avfall skal derfor kildesorteres.
EE-avfall kan være skadelig
EE-avfall inneholder farlige og skadelige stoffer. Blant stoffene i elektroniske og elektriske produkter finner vi både bly, kadmium og kvikksølv. Dette er tungmetaller som både forurenser naturen og gir helseskader hos mennesker. Andre skadelige stoffer i EE-avfall er PCB, freongasser og bromerte flammehemmere.
Les mer om hvordan farlige stoffer i EE-avfall kan være skadelig for helse og miljø (link til nr 4)
Hvilket EE-avfall skal kildesorteres?
Hovedregelen er alt alt EE-avfall skal kildesorteres – ingenting skal kastes i restavfallet eller som annet avfall. Du kan levere inn EE-avfall til forhandlere som fører de samme produktene som du ønsker å kvitte deg med, eller hos din nærmeste gjenvinningsstasjon. Uansett koster det ingenting for deg som forbruker å levere inn EE-avfall til gjenvinning.
Her kan du lese mer om hvordan og hvor du kan kildesortere EE-avfall (link til nr 2)
Vanlig EE-avfall fra privatpersoner
Under følger en oppsummering av de ulike produktgruppene av EE-avfall med vanlige husholdningseksempler per gruppe. En fullstendig oversikt, inkludert industrielt EE-utstyr, finner du hos Lovdata.
Varme- og kuldeutstyr:
- Kjøleskap og frysere
- Klimaanlegg og varmepumper
- Varmtvannsberedere
- Radiatorer
Skjermer og utstyr som inneholder skjermer:
- Skjermer og TV-apparater
- Elektriske fotorammer
- Monitorer
- Bærbare datamaskiner og lesebrett
Lyskilder:
- Glødelamper
- LED-produkter
- Sparepærer og lysstoffrør
Andre EE-produkter:
- Mobiltelefoner og klokker
- Vaskemaskiner og tørketromler
- Oppvaskmaskiner
- Støvsugere og strykejern
- Brødristere og røykvarslere
- Elektriske komfyrer og mikrobølgeovner
- Lys-, bilde- og musikkutstyr
- Datamaskiner og printere
- Elektrisk og elektroniske verktøy
- Leker og fritidsutstyr
Symboler for farlig EE-avfall
EE-produkter skal merkes tydelig. Ifølge produktforskriften skal symbolet være et piktogram av en avfallsbeholder på hjul med kryss over. Et slikt symbol betyr at produktet ikke skal kastes som vanlig avfall, men håndteres som farlig avfall og dermed leveres inn til kildesortering.
Kilder:
Levering av EE-avfall (husholdning)
Se hvor du kan levere EE-avfall hvis du ikke har en butikk i nærheten.