Slik gjenvinnes batterier
Batterier skal aldri kastes i restavfallet, men derimot leveres til gjenvinning. Her forteller vi om hvordan batterier får nytt liv.
I stedet for å kaste en brukt eller ødelagt vare, skal vi gjenvinne eller gjenbruke materialene og produktene. Tar du en runde hjemme vil du nok se mange batteridrevne dingser, for eksempel fjernkontroll, verktøy, brannvarslere og klokker. Når batteriene er tomme, er det viktig å håndtere de riktig. Når de leveres til gjenvinning, er det nemlig mye interessant som kan komme ut av de gamle batteriene. Hvordan foregår så denne prosessen?
Håndtering av batterier i Norge
I Norge gjelder Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften). Denne har et eget kapittel om batterier, som både forhandlere, produsenter, importører og returselskapene må å overholde. Gjennom å samle inn, behandle og gjenvinne batteriene er formålet å redusere de miljøproblemene som batterier skaper. Slik tar importører og produsenter sitt produsentansvar ved hjelp av returselskapene.
Denne artikkelen er en av fem om batterier:
- Derfor skal batterier kildesorteres
- Helse- og miljøeffekter ved batterier
- Slik leverer du batterier
- Slik gjenvinnes batterier
- Dette betyr merkingen på batteriene
Se også Spørsmål og svar-siden
Forhandleren plikter å ta imot og ivareta batterier som leveres inn i butikken, uten å ta betalt for det. Det samme kreves av gjenvinningsstasjonene; de skal også gratis ta imot og håndtere alle typer batterier som leveres inn hos dem.
Norsirk er et av flere norske returselskaper med returordninger som alle produsenter får delta i. Med slike ordninger er det returselskapet som samler inn batteriene ute hos produsentene og forhandlerne. I tråd med avfallsforskriften sørger selskaper som Norsirk for at batteriene blir behandlet og gjenvunnet etter at forhandlerne, importørene og produsentene har gjort sin del av jobben. Slik sparer vi naturen for utvinning av nye ressurser og klimautslipp. Når vi forlenger varenes levetid, går færre ressurser til spille.
Hva skjer med de innsamlede batteriene?
Når beholderne med batteriene kommer inn til behandlingsanlegget består de av en blanding av mange forskjellige batterityper. Batteriene blir sortert i forskjellige grupper avhengig av den kjemiske sammensetningen. Det er viktig med en god sortering siden hver batterikjemi krever en egen viderebehandling. I grove trekk blir batteriene utladet, nøytralisert, kvernet opp, separert til forskjellige bestanddeler, og kjemisk behandlet for å trekke ut råstoffer til ny produksjon. Noe materiale vil også gå til deponi.
Second life – les hvordan batterier kan få et nytt liv
Eksempelvis blir blybatteri (startbatteri i biler) kvernet opp og batterisyren blir drenert av. Videre går blyet og plastikken til en separasjonstank der plastikken flyter opp og blyet synker til bunns. Syren blir renset og brukes enten igjen som ny batterisyre eller så behandles syren videre til bruk i tekstiler, glass eller i vaskemiddel. Blyet blir raffinert og smeltet om. Plastikken vaskes og smeltet til granulat som senere brukes til nye produkt av plast.
Fra fjernkontrollen til maling og isskraper
Alkaliske batterier er de vanlige, sylinderformede batteriene som brukes i lommelykter, radioer, leker og lignende. Disse inneholder blant annet sink, som etter resirkulering kan brukes som korrosjonsbeskyttelse på stål eller som pigment (fargestoff) i metallegeringer og i maling.
Blybatterier inneholder naturlig nok mye bly. Dette stoffet kan brukes igjen i produksjon av nye blybatterier. I tillegg brukes plasten fra blybatterikassene til produksjon av granulater. Disse går videre til plastindustrien, hvor de benyttes i produksjon av hagemøbler, isskraper – og til og med dashbord i biler.
Gjenbruk i stålindustrien og til produksjon av nye batterier
Batterier med litium-ion har ikke mye litium i seg, men i gjenvinningsprosessen blir både nikkel og kobolt fra slike batterier hentet ut og brukt på nytt. Begge brukes som legeringer i stålindustrien. Kobolt brukes dessuten som blått fargestoff, for eksempel i keramikk.
Nikkelkadmiumbatterier (NiCd) ble gjerne brukt i eldre elektriske verktøy. Fra disse batteriene blir 100 prosent av nikkelet gjenvunnet til stålindustrien. Deretter brukes kadmiumet på nytt til å lage nye kadmiumbatterier.
Knappcellebatterier ser ut som små og flate sølvfargede knapper. Det er slike som brukes i for eksempel høreapparater, fotoutstyr, klokker og spillende gratulasjonskort. Slike batterier inneholdt tidligere ofte kvikksølv, noe som ikke er lov å gjenvinne i Norge. Alle knappcellebatterier behandles, og kvikksølvet sendes til et deponi.
Myndighetskrav til gjenvinning
Returselskap og behandlingsanlegg er underlagt strenge krav til hvor mye av materialet i batteriene som skal gjenvinnes. Ifølge avfallsforskriften skal gjenvinningsgraden være:
- Minst 65 prosent materialgjenvinning av blybatterienes gjennomsnittsvekt
- Minst 75 prosent materialgjenvinning av nikkel-kadmium-batterienes gjennomsnittsvekt
- Minst 50 prosent materialgjenvinning av andre batteriers gjennomsnittsvekt
Kilder: Sortere.no, erdetfarlig.no og loop.no.