Innsamling av batterier: Helse- og miljøeffekter
Et lite batteri kan gjøre stor skade når det ikke håndteres riktig. Her kan du lese om konsekvensene av å kaste batterier feil og om fordelene ved å samle dem inn til gjenvinning.
En hel del av det vi har i hjemmene våre har batterier i seg, som brannvarslere, leker, verktøy, fjernkontroller og lommelykter. Også kameraer, klokker, mobiltelefoner og høreapparater er batteridrevet. Ser vi utenfor hjemmet finner vi batterier i for eksempel biler, båter og andre fremkomstmidler. Selv om batteriene i omløp ofte er ulike i både størrelse, innhold og egenskaper, har de én ting til felles: De skal ikke i naturen.
Denne artikkelen er en av fem om batterier:
- Derfor skal batterier kildesorteres
- Helse- og miljøeffekter ved batterier
- Slik leverer du batterier
- Slik gjenvinnes batterier
- Dette betyr merkingen på batteriene
Farlige giftstoffer
Det gjelder ikke alle typer batterier, men mange inneholder miljøskadelige stoffer. Både bly, kvikksølv og kadmium er tungmetaller som brukes i batteriproduksjon, og som både er forurensende og helseskadelige. Når slike giftstoffer kommer på avveie, kan det få negative konsekvenser både på natur, dyr og mennesker. Dersom dyr og mennesker får i seg slike tungmetaller, kan de bli svært syke. For eksempel tas kadmium lett opp i planter som korn, og kan være kreftfremkallende for oss mennesker. Bly, som kan transporteres over store avstander via regnvann, kan gi fosterskader.
Brannfare og risiko for syreskader
I tillegg kan batterier være brannfarlige ettersom det kan finnes restenergi i brukte batterier. Ved kortslutning er det fare for at brann oppstår. Ikke minst kan noen batterier lekke etsende batterisyre, som er svært skadelig å få i seg, både for dyr og mennesker. Kommer du i kontakt med batterisyre skal du kontakte lege.
Positive følger av retur og gjenvinning
For å redusere de negative følgene av at batterier ikke blir oppbevart, håndtert og kastet riktig, skal vi i Norge levere absolutt alle batterier til en miljøstasjon eller til butikken de ble kjøpt i. Grunnen til at vi skal levere alle og ikke bare de som inneholder miljøgifter, er at det reduserer antall batterier som blir kastet feil. I tillegg har gjenvinning store, positive effekter på alle nivå. Jo flere batterier som blir gjenvunnet, jo bedre er det både for miljøet og for oss.
Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften) innehar et eget kapittel om kasserte batterier, som både forbrukere, produsenter, forhandlere og returselskapene må ta ansvar for å overholde. Dette kan du lese mer om her.
Sirkulærøkonomiens gode effekter
For å få til denne miljøfremmende gjenvinningsstrukturen, spiller returselskapene en viktig rolle. Norsirk er et av disse selskapene som er basert på non-profit. Ved å samle inn, miljøsanere og gjenvinne de produktene som settes på det norske markedet, bidrar vi til en sirkulær økonomi.
Det betyr at produktenes verdikjede, i dette tilfellet batterienes, kan ses som en sirkel. Til sammenligning vil batteriene i en lineær økonomi produseres, selges, kjøpes, brukes og til slutt kastes – og potensielt forårsaker miljø- og helseskader. Når prosessen er tuftet på sirkulær økonomi forblir i stedet batteriene i økonomien lengst mulig, og materialene brukes på nytt så lenge det går. Ved at råmaterialer fra brukte batterier gjenvinnes, reduseres behovet for å utvinne nye stoffer. Slik vil også skadene på miljøet reduseres. At ressursene blir brukt optimalt, resulterer i et mer samfunnsøkonomisk, miljøvennlig og trygt kretsløp.