Dette er avfallsforskriften for EE-produkter
Alt som er å vite finner du her
Alt som er å vite finner du her
Avfallsforskriften for elektronisk og elektrisk avfall har skapt miljøresultater som har gjort Norge til et internasjonalt foregangsland. Her får du svar på hva disse miljøreglene innebærer.
Avfallsforskriften for EE ble ført i pennen i 1998, og innført i 1999. Hensikten var å forebygge og redusere miljø- og helseproblemer ved sikre innsamling av elektronisk og elektrisk utstyr etter endt livsløp. Målet hvert år er å samle inn en høy prosentandel av de mengdene nytt utstyr som settes på markedet, og innsamlingen skal sikre at utstyret gjenvinnes, miljøgifter sorteres ut, og at komponenter gjenbrukes eller i beste fall at utstyret ombrukes. Når dette gjøres riktig blir det mindre press på jordens ressurser, farlig avfall håndteres miljømessig korrekt, og det skapes en ny bærekraftig næring for å håndtere EE-avfallet.
I lovheftet har vi samlet de viktigste avsnittene fra forskriften
Når man kjøper et EE-produkt, betaler forbrukeren eller bedriften et miljøgebyr. Gebyret finansierer den nasjonale innsamlingen og gjenvinningen, som ivaretas av returselskap. Dette er i korte trekk en aktør som tar ansvaret på vegne av importører og produsenter av utstyr, og som sikrer at hver virksomhet oppfyller sine lovpålagte krav. Norsirk er et slikt selskap som drives på non-profit basis, og bruker overskuddet fra driften til å senke miljøgebyrene, til å drive informasjonsvirksomhet, og finansiering av forskning og utvikling som gir enda større miljøgevinster. I Norge er bransjens prestasjoner så gode, at vi besøkes jevnlig av delegasjoner fra land som vil lære av våre erfaringer.
Les mer om produsentansvar her
I Norge er det svært gode holdninger rundt innsamling av EE-avfall. Forbruker tar i dag sitt miljøansvar på alvor og deres valg er en forutsetning for den høye andelen utstyr som samles inn og gjenvinnes. Deretter har tre instanser egne plikter for å ivareta dette avfallet, og disse er kort oppsummert under.
Forhandler/utsalgssted:
Kommunen:
Produsenter og importører:
Miljødirektoratet har fastsatt strenge krav til hvordan returselskapene skal fungere. Om selskapet ikke tilfredsstillende overholder sine plikter kan godkjenningen trekkes tilbake.
Varme- og kuldeutstyr: Kjøleskap, frysere, utstyr til automatisert levering av kalde produkter, klimaanlegg, avfuktningsapparater, varmepumper, varmtvannsberedere, radiatorer som inneholder olje, annet varme- og kuldeutstyr som bruker andre væsker enn vann for varme- og kuldeutveksling og andre produkter og utstyr av lignende art og størrelse.
Skjermer med en overflate over 100 cm²: Skjermer, tv-apparater, elektriske og elektroniske fotorammer, monitorer, bærbare datamaskiner, elektriske og elektroniske lesebrett og andre produkter og utstyr av lignende art og størrelse.
Lyskilder: Glødelamper, kompakte lysstoffrør (sparepærer), lysstoffrør, høytrykkslamper, metallhalogenlamper, lavtrykkutsladningslamper, LED, etc.
Store produkter med ytre mål over 50 cm: Vaskemaskiner, tørketromler, oppvaskmaskiner, elektriske kokeapparater, elektriske komfyrer, lysarmatur, lyd- og bildeutstyr, musikkutstyr, veve- og strikkemaskiner, store datamaskiner og printere, kopiutstyr, elektrisk og elektronisk verktøy, leker, fritids- og sportsutstyr, salgsautomater, medisinsk utstyr, overvåkings- og kontrollinstrumenter, utstyr til produksjon av elektrisk strøm, apparater til automatisert levering av produkter og penger, solcellepanel, andre husholdningsapparater, annet it- og telekommunikasjonsutstyr, andre forbrukerprodukter og andre produkter og utstyr av lignende art. Produktgruppen inkluderer ikke produkter og utstyr som er omfattet av de andre produktgruppene.
Små produkter hvor lengste ytre mål er under 50 cm: Lysarmatur, støvsugere, tepperensere, symaskiner, mikrobølgeovner, ventilasjonsutstyr, strykejern, brødristere, klokker, barbermaskiner, vekter, kalkulatorer, radioapparater, videokamera, hi-fi-utstyr, musikkinstrumenter, lyd- og bildeutstyr, leker, fritids- og sportsutstyr, røykvarslere, termostater, elektrisk og elektronisk verktøy, medisinsk utstyr, overvåkings- og kontrollinstrumenter, utstyr til produksjon av strøm, automatiske dispensere, apparater til automatisert levering av produkter, produkter med innebygd solcellepanel, andre husholdningsapparater, m.m.
IT- og telekommunikasjonsutstyr hvor lengste ytre mål er under 50 cm: Mobiltelefoner, GPS-er, lommekalkulatorer, routere, datamaskiner, printere, telefoner, m.m.
Stort industrielt utstyr: Stasjonære industrielle verktøy som vinsjer, store fastmonterte installasjoner som heiser og rulletrapper, industrielle maskiner som ikke er veikjørende, transformatorer, store elektromotorer, m.m.
Store industrielle kabler
Kilde: Lovdata
Trenger din bedrift hjelp til å ta produsentansvar?
Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt for en uforpliktende prat
Fyll ut skjema på Norsirkportalen for å
– Bli kunde på produsentansvar for
EE-produkter, batterier og emballasje
eller
– Motta et uforpliktende tilbud på
produsentansvar for ditt avfall.
Håndtering av batterier, miljøsanering og gjenvinning stiller høye krav til energisikkerhet når de kasserte batteriene skal transporteres.
Vi tilbyr en spesialtilpasset og kostnadseffektiv returordning for din bedrifts emballasje.