Varehandelen er i endring
XXL tilpasser seg et fremtidig marked med en større andel kortreiste varer fra fabrikker i Europa, og konsekvensene av at for eksempel klær får krav til produsentansvar.
Med over 10 milliarder i omsetning har XXL pondus i markedet for sportsutstyr. Stadig flere elektroniske dingser er med på tur, og de går naturligvis på batterier. Og på veien fra fabrikken til butikken er alle varene pakket i beskyttende emballasje. Sportskjeden er produsentansvarskunde hos Norsirk, og tre-i-ett-løsningen, gjør at returselskapet tar ansvaret for gjenvinning av EE-produkter, emballasje og batterier som kommer på det norske markedet gjennom XXL.
Øker lønnsomheten med sirkulær tankegang
XXL er entusiastiske til produsentansvarsordningen, og påpeker at den gir et insitament til å jobbe med utvikling og sirkularitet. Samt stille krav internt og eksternt.
– Akkurat som Norsirk er vi tilhengere av prinsippet om at «forurenser betaler». Det treffer alle likt og rettferdig. XXL har en liten andel egenproduserte varer, men som en stor aktør bruker vi vår innflytelse gjennom tett dialog og samarbeid med våre leverandører. På den måten er vi i posisjon til å påvirke utførelsen og derigjennom karbonfotavtrykket. Smart jobbing med produktdesign og sirkulær tankegang reduserer kostnadene og øker lønnsomheten, sier Arve Sehl som er bærekraftsansvarlig i XXL.
Krever sporbare råvarer
Med størrelsen følger det et ekstra ansvar som XXL er bevisst. For eksempel med hensyn til sosiale forhold i verdikjeden.
– Batterier er spesielt krevende på grunn av utvinningen av kobolt, det er jo en kjent problemstilling. Vi ber om dokumentasjon på råvarene, og er ekstra oppmerksomme på barnearbeid. Vi har hatt et spesielt fokus på smelteverkene i Østen, og at våre produsenter sørger for god dokumentasjon på sporbarhet og at råmaterialene som benyttes i blant annet el-sykkelbatterier ikke er gjenstand for praksis som ikke er forenlig med vår Supplier Code of Conduct. Blant annet fordi regelverket om aktsomhet vil skjerpes, men aller mest fordi vi ser at et grundig arbeid med kontroll og sporbarhet i verdikjeden reduserer risiko for negativ påvirkning på mennesker og miljø, sier Sehl.
Han peker på at noe av produksjon er på vei til å flyttes tilbake til Europa, for økt kontroll, redusert transportbehov og enklere etablering av sirkulære kretsløp. En medvirkende årsak til denne utviklingen er EUs varslede produsentansvar på klær fra 2025.
– Dette vil få stor innvirkning på bransjen, siden sportstekstil er komplisert, både i produksjon og gjenvinning. Vi har allerede startet forberedelsene, og vi er glade for at flere aktører i vår bransje har gjort det samme.
Kvalitet og reparerbarhet
Det er verdifullt å unngå å kjøpe nytt. Iallfall for kunden og miljøet.
– Vi har alltid satset på verksted i våre varehus. Det gir god service til kundene, og er viktig for å øke levetiden på produktene. I Sverige har de halv moms på reparasjoner, og vi ser en slik lemping som ett av flere aktuelle tiltak for å komme bort fra bruk-og-kast-mentaliteten. På vår side er vi opptatt av å selge utstyr av høy kvalitet, og vi tenker sirkularitet i eget produktdesign. Gjennom en lengre tids arbeid har vi fått gode resultater på reduksjon i emballasjeforbruket, og vi jobber videre med forbedringer, både der og på EE og batteri.
Book gratis workshop med Norsirks rådgivere
Fordel med ett returselskap
Hva volum og mengder angår, så har Arve full oversikt på hvor mye som er satt på markedet og samlet inn EE-produkter, batterier og emballasje hos Norsirk.
– Jeg bruker Norsirkportalen mye til intern rapportering. Både for å følge med på utviklingen, og skaffe data for å sammenligne Norge med Sverige, Danmark, Finland og Østerrike. Det er veldig greit for meg å ha de norske tallene samme sted. Over tid ser vi for eksempel resultatene av vår egen innsats for å få bort mest mulig plast. Det gir motivasjon. Samtidig ser vi med undring på forskjellene i håndteringen av produsentansvar i landene vi er representert. Her hadde det vært en fordel med harmonisering, for eksempel er det mest fornuftig å legge importdata til grunn for fastsettelsen av miljøgebyret, slik som i Norge. I EU er det salgstall som brukes.
Strengere krav til rapportering av klimagassutslipp gjør at både store og små produsenter må kartlegge og jobbe for å redusere utslippene fremover.
– Gode data er viktig for å kunne prioritere og gjennomføre tiltak som gir størst effekt. Produksjon og transport av produkter står for en vesentlig del av varehandelens klimagassutslipp og gjennom god oppfølging av verdikjeden kan vi gjøre endringer som reduserer vårt fotavtrykk i tråd med de målsetningene vi har satt oss.
Samarbeid er veien videre
Han legger til at kravene til utslippsreduksjon nå tas på alvor i sportsbransjen. Myndighetene kommer med lover og regler, men kun gjennom godt samarbeid mot felles mål vil vi klare det grønne skiftet.
– Dette påvirker åpenbart alt og alle, både privat og profesjonelt. Norsirk har en viktig rolle som en pådriver på tvers av bransjer, for vi kan lære av hverandre. Samarbeid er viktig for å dele erfaringer og oppnå gode resultater både internt og på tvers av bransjer, avslutter Sehl.
Produsentansvaret er i endring. Vil du vite mer om hvordan du ivaretar ditt produsentansvar på batteri? Last ned vår e-bok: Batterihåndtering for fremtiden.
Alt om batterihåndtering
Vi har samlet bred kunnskap om hvordan økt etterspørsel etter batterier bør håndteres. Les mer og last ned faktabok.
Anda-Olsen:
Et spørsmål om lønnsomhet og ansvar for miljøet
Med import av flere titalls tonn batterier i måneden jakter Anda-Olsen alltid lønnsomhet. Også gjennom valg av returselskap.