Fortsatt for mange cowboyer i bransjen

Miljødirektoratet har vært på tilsyn i Norges land – og svært mange som opererer som behandlingsanlegg for elektrisk og elektronisk avfall får slette tilbakemeldinger fra myndighetene.

-I Norsirk har vi vi valgt å knytte oss opp til behandlingsanlegg som har som hovedgeskjeft å sanere og gjenvinne EE-avfall – ikke tradisjonelle metallmottak, påpeker Zlatko Kazaz, som er driftsdirektør i Norsirk.

Norsirk har valgt kvalitet og kompetanse

Idar Haslerud som er fagsjef for EE i Norsirk, mener Norsirk har knyttet seg til fagmiljøer på behandling av EE-avfall som er svært dyktige. -Stena Recycling, Revac og HRS Metallco har høy kvalitet på det de gjør, og de er ikke blant anleggene som har fått dårlige tilbakemeldinger etter tilsynet, forteller Haslerud. -Vi kontroller og er selv på revisjon hos anleggene vi benytter, samt har tett oppfølging av behandlingsanleggene. Han understreker at han er trygg på at all sanering og gjenvinning gjøres etter gjeldene regelverk, noe også tilsynsrapportene viser etter at Miljødirektoratet har vært på landsdekkende aksjon.

Flere har ansvar

Direktør i Norsirk, Stig Ervik, påpeker at det ligger et betydelig ansvar hos alle avfallsbesittere som velger å levere EE-avfall til behandlingsanlegg for metaller, eller gammeldagse skraphandlere.  -Vi har påpekt for kommuner, andre avfallsbesittere og myndigheterne nå i flere år, at EE-avfall bør tas vare på av produsentansvarsselskapene, for nettopp å sikre at disse avfallsfraksjonene blir behandlet på best mulig måte. Når avfallsbesittere velger å selge vaskemaskiner og annet EE-avfall med mye stål til metallanlegg istedenfor til returselskapene som har dette som spesialkompetanse – så har avfallsbesitteren også et ansvar. Ervik fortsetter -jeg håper denne tilsynsaksjonen blir en vekker for alle avfallsbesittere og mottaksanlegg som ikke gjør jobben på en god måte – og i tillegg håper jeg tilsynsmyndighetene oftere stikker innom behandlingsanlegg. Gjerne også uanmeldt – påpeker direktøren i Norsirk

Les hele saken fra Miljødirektoratet her.