Du er her: Hjem / / EPS-forbruket ned 90 prosent med gjenbruk
EPS-forbruket ned 90 prosent med gjenbruk

EPS-forbruket ned 90 prosent med gjenbruk

Nettbutikken Komplett bruker produsentansvarsordningen til mer enn å innfri en plikt. – Vi vil ha en partner som ser våre mangler og gir oss råd til hvordan vi kan bli mer bærekraftige, sier Ole Soleng, ansvarlig for avtaler, miljø og kvalitet i Komplett.

Komplett har levert forbrukerelektronikk til norske hjem siden 1996, og er i dag en av Nordens største netthandelsaktører. De tilbyr alt fra hvitevarer og TV-er til mobiltelefoner og gaming-utstyr. Produktene importerer de i hovedsak fra Asia og Norden. Produsentansvaret har de valgt å samle på ett sted.

– Vi vil jobbe med produsentansvar på en måte som gagner oss best, og ønsker å jobbe med den aktøren som gjør det enklest mulig for oss – både praktisk og økonomisk. Tidligere hadde vi avtaler med flere forskjellige returselskaper for ulike typer avfall, herunder EE, batteri og emballasje. Det medførte mange avtaler, flere kontaktpunkter og ekstraarbeid, forteller Ole Soleng, som er ansvarlig for avtaler, miljø og kvalitet i Komplett i Norge.

– Da vi skulle i gang med ny avtale ville vi ha den hos én aktør. Norsirk tilbød oss å ha hele produsentansvaret hos dem. Det ble avgjørende for valget vårt.

Gjenbruker EPS

Når det kommer til emballasje er det viktig for Komplett å finne løsninger som både er praktiske, bærekraftige og økonomiske. Et av deres nyeste tiltak er gjenbruk av EPS.

– Isopor tar stor plass og er vanskeligere å håndtere enn andre materialer når det skal kastes. Derfor ønsker vi å bli kvitt isopor – helt, konstaterer Soleng.

De har sett hvordan andre virksomheter har byttet ut EPS med papp, og ønsket å se på lignende løsninger for Komplett.

– Vi produserer egne PC-er av importerte deler. I emballeringen av disse brukes det isopor fordi det er lett i vekt og beskytter godt. For å redusere produksjonen av ny isopor har vi nå begynt å gjenbruke i stedet for å kaste. Det gjør at vi har redusert isoporforbruket med 90 prosent, smiler han.

Her får du konkrete tips til hvordan du kan designe emballasje for gjenvinning.

– Kommersielt viktig å gjøre ting riktig

Til tross for kontinuerlig arbeid med å optimalisere emballasjeløsningene, har Komplett fått tilbakemelding fra kunder på at enkelte produkter har for mye emballasje.

– Å få tilsendt en svær eske med en liten dings oppi er dumt både for de som skal transportere produktene, for oss, for kundene våre og ikke minst miljøet. Samtidig kan vi ikke ha for mange typer emballasje. Her kommer kostnadsbildet inn. Vi må finne en mellomting, sier Soleng.

I beregningen tar Komplett høyde for at produktene må kunne transporteres uten å bli ødelagt, at de skal sende minst mulig luft og at emballasjen er mest mulig standardisert for å redusere kostnader. Men når markedet etterspør nye løsninger mener Soleng det er nødvendig å lytte.

– Å jobbe mest mulig bærekraftig er viktig for å være relevant for dagens og fremtidens forbrukere. Det er kommersielt viktig å gjøre ting riktig, sier Soleng, og legger til at et godt ivaretatt produsentansvar derfor er et konkurransefortrinn i dag. Det mener han er en god trend.

– Dagens verdensbilde viser tydelig at vi ikke har et valg når det kommer til å tenke og handle bærekraftig. Norske bedrifter må ta ansvar for produksjonen av produkter og emballasje, og sørge for at verdifulle materialer gjenvinnes og gjenbrukes. For sistnevnte har vi i Norge heldigvis funnet et system som fungerer i produsentansvarsordningen. Nå gjelder det å skru dette systemet til, sier Soleng.

Last ned e-boken: Emballasjehåndtering for fremtiden.

Endringer i emballasjedirektivet

Han mener EUs nye mål for materialgjenvinning og endringene i emballasjedirektivet er en naturlig del av tilpasningen av produsentansvarsordningen.

– Før gikk avfallet i havet. Selv om vi heldigvis har kommet en lang vei siden da, har vi fortsatt et forbedringspotensiale. At lovene oppdateres er et viktig virkemiddel. Det viktige fremover er at alle følger de samme reglene. Bærekraftig arbeid medfører noen kostnader, derfor er det viktig at alle konkurrerer på like vilkår.

Soleng er spent på kommende endringer i lovverket og hvordan det vil påvirke norske selskaper, men føler seg trygg på at Komplett er forberedt på det som kommer.

– Her har vi full tillit til Norsirk. Vi har et veldig godt samarbeid, og når det kommer til lover og regelverk ønsker vi at de skal holde oss i hendene og hjelpe oss, avslutter han.

Har du lyst til å lese hele denne artikkelen, og lære mer om hva EUs kommende handlingsplan betyr for norske produsenter og importører av emballasje? Last ned e-boken: Emballasjehåndtering for fremtiden, og få en oversikt over tiltakene virksomheten din bør forberede seg på, i tillegg til tips og råd til grønnere emballasjeløsninger.

Del dette innlegget
Appex Avatar

Appex