Du er her: Hjem / / Start å bruke den nye merkeordningen nå
Start å bruke den nye merkeordningen nå

Start å bruke den nye merkeordningen nå

Norsirk oppfordrer alle kunder og avfallsbesittere til å begynne å bruke den nye merkeordningen som ble utarbeidet i år.

Bredt bruksområde

De nye merkene, eller piktogrammene, er ment til bruk både på gjenvinningsstasjoner og miljøstasjoner, på avfallsbeholdere på kontorer i Norges ganske land og på emballasjen på produkter for å veilede for riktig kassering. Den nye merkeordningen skal også å rulles ut i Danmark og Sverige.

Her finner du filmer til fri bruk i sosiale medier

Viktig oppfordring

Det er frivillig å benytte den nye merkeordningen og de nye piktogrammene. Det er opp til produsentene av emballasje å beslutte å benytte disse piktogrammene, men vi i Norsirk oppfordrer på det sterkeste alle våre kunder til å starte å benytte de nye symbolene.  -Dersom vi skal komme i mål med EUs gjenvinningsambisjoner, som Norge har forpliktet seg til, må alle bidra, sier kommunikasjonsdirektør i Norsirk, Guro Kjørsvik Husby. -Både produsentene, kommunene og IKS’ene har en viktig rolle i å informere om og bruke de nye piktogrammene, påpeker hun.

Sorteres som restavfall

Det er svært viktig at produsenter av emballasje som skal sorteres sammen med restavfallet, sørger for å merke emballasjen sin med det nye sorte symbolet.  -Det er emballasje i markedet som ikke egner seg eller er mulig å materialgjenvinne. Da skal den emballasjen kasseres sammen med restavfallet, selv om det er et uttalt mål at produsenter av emballasje ikke skal benytte seg av ikke-gjenvinnbar emballasje, påpeker fagsjef på emballasje i Norsirk, Eva T. Maritdatter.  Hun viser Norsirks nettsider hvis noen trenger konkrete råd om hvordan man skal jobbe med emballasjeoptimering. -Vi starter med det grunnleggende, som vil ha stor effekt om etterleves av emballasjeprodusentene i Norge, sier Eva T. Maritdatter.

- Benytt monomateriale til emballasjen. Ikke bland sammen papp og plast eller andre materialer i samme emballasje

- Ikke benytt sort plast. Den sendes stort sett til energigjenvinning i dag

- Velg å benytte deg av gjenvinnbare plasttyper

Les mer om emballasjeoptimering her  eller om emballasje generelt på Emballasjeforeningens nettsider.

Piktogrammene er tilgjengelig for nedlasting

De nye merkene kan du lese mer om på nettsidene til Loop. Der kan piktogrammene også lastes ned, og det ligger en brukermanual tilgjengelig på nettsiden. Dersom det er spørsmål rundt merkeordningen og bruken av de nye piktogrammene, ta kontakt på adm@norsirk.no

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby