Wang harddisk i buret

Fantastisk dag på jobb for sjefen!

Norsirks administrerende direktør, Stig Ervik, ble svært nostalgisk da han i dag fant en Wang harddisk.
-Disse jobbet jeg med for mer enn 30 år siden, det er gamle harddisker – virkelig gamle harddisker, smiler Ervik mens han løfter opp en av de tre avtagbare harddiskene som er kommet inn i gjenvinningsordningen til Norsirk denne dagen.

Fulle av kobber
– Harddisken inneholder så mye kobber, at disse sorteres ut spesielt – sammen med andre kobberrike fraksjoner. Det er nemlig bedre for gjenvinningen av edelmetaller at fraksjonene er så rene som mulig – istedenfor at alt går i sammen kvern og blandes, forteller Ervik.

Viktig med sortering
Samarbeidet Norsirk har med OsloKollega er blant annet for å sortere ut fraksjoner av EE-avfall, for å få høyere gjenvinningsgrad og renere metallfraksjoner, samt at verdien på produktet også blir høyere, når fraksjonen er ren.

Utstillingsmodell
Ervik har besluttet at en av de avtagbare harddiskene fra Wang, produsert i 86-87 (?), ikke skal til materialgjenvinning helt med det samme.
-Det er spennende men også viktig å vise utviklingen på de elektriske produktene. For 30 år siden var en harddisk så innmari mye større og bestod av så mye mer metall, enn det som er i tilfelle i dag. For oss som samler inn avfall er det nyttig å se denne historiske utviklingen – også for å kunne lære og søke å se i glasskulen hvordan markedet kommer til å bli i årene som kommer. Alt blir mindre og lettere – og dermed mer utfordrende å materialgjenvinne. Og det blir i alle fall understreket når vi finner disse mastodontene av noen harddisker og sammenligner dem med dagens harddisker, smiler Ervik.

Stig Ervik med en 30 år gammel harddisk fra den amerikanske produsenten Wang.