Du er her: Hjem / / Riktig håndtering av problemavfallet EPS kan gi miljøgevinst
Riktig håndtering av problemavfallet EPS kan gi miljøgevinst

Riktig håndtering av problemavfallet EPS kan gi miljøgevinst

Norsirk hadde med seg representanter for IKS’er og kommuner fra hele landet, da gjenvinning av EPS (isopor) stod på agendaen under et studiebesøk til Danmark.

Verten for besøket var bedriften EPS Recycle as, ved daglig leder Lars Steffensen og salgssjef Rune Steffensen. Sammen har de kommet opp med et konsept som sørger for logistikkoptimering og gjenvinning av EPS.

Fra energigjenvinning til materialegjenvinning

I dag er blir det meste av EPS’en som oppstår som avfall på kommunale gjenvinningstasjoner brent sammen med restavfallet. Det er et voluminøst avfall, som dermed er dyrt å transportere, samtidig som det er problemavfall nummer 2 på listen over hva man finner mest av i havene våre. I tillegg er det svært egnet for gjenvinning – og da er all grunn til å se seg om etter bedre løsninger enn dagens.

Slik kildesorteres EPS

EPS-pressene som ble besøkt presser sammen EPS, sørger for at nesten all luft går ut av EPS’en og gjør den egnet til transport ned til fabrikken som skal gjenvinne materialet.

Enn pall på ca 600  kilo tilsvarer ca 3 fulle 20-fots konteinere stappet med EPS. Logistikkgevinstene er altså enorme. I tillegg blir over 90% av den sammenpressede EPS’en materialgjenvunnet til den svært anvendbare plasttypen PS, polystyren.

Interessen var stor blant deltakerne på studieturen, særlig kanskje fordi pressen kan tilpasses hver enkelt gjenvinningstasjons behov, både med tanke på tonnasje inn i pressen, men også om den skal opereres av en ansatt i IKS’et eller om kundene på gjenvinningstasjonen selv skal sørge for innkast av EPS’en og se at den presses.

Store gevinster

Fagsjef for emballasje i Norsirk, Eva T. Maritdatter er svært positiv til muligheten for å få satt denne pressen på det norske markedet sammen med EPS Recycle.

- Det er svært store gevinster å hente for store besittere av EPS her, påpeker Maritdatter. - For enhver kommune som er opptatt av å få høyere gjenvinningsgrad på avfallet sitt er dette positivt, og man optimaliserer samtidig logistikken av dette materialet.

Les artikkel på avfallsbransjen.no

Det visuelle viktig for forbrukers forståelse av materialgjenvinning

Fagsjefen i Norsirk kommenterer også at løsningen er slik konstruert at forbruker ser at det man putter inn i pressen, blir komprimert. -Hvis vi også har informasjon om resten av gjenvinningprosessen tilgjengelig med bilder og tekst, vil dette være svært aktuell informasjon til forbruker som kan se at det han bidrar med når han kildesorterer, faktisk nytter, forklarer Maritdatter.

Norsirk fikk støtte til EPS-forskning

Maritdatter påpeker også at tilbudet til kommunene som ønsker denne pressen er gunstig. - Norsirk tar på seg kostnadene ved pressen, så eventuell risiko ligger på oss – ikke på de som ønsker seg bedre logistikk og gjenvinningsgraden rundt om i landet, konstaterer fagsjefen.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby