Du er her: Hjem / / Bærekraftig gjenbruk og arbeidsinkludering i skjønn forening
Bærekraftig gjenbruk og arbeidsinkludering i skjønn forening

Bærekraftig gjenbruk og arbeidsinkludering i skjønn forening

Norsirk, OsloKollega, Dell, IKT-Norge og Bellona stod sammen da elretur-aktiviteten på Vollebekk ble flyttet for en dag til Arendal. Medarbeiderne Patrick og Vegard skrudde på IT-utstyr for gjenbruk og gjenvinning i nydelig sol en hel dag i Agder.

Godt besøk Svært mange var innom og så på jobben som ble gjort i Arendal, og begeistringen var stor. -Dette er bærekraftig både for miljøet og økonomisk, det er sysselsetting og vi er mange som jobber sammen for å løse flere av FNs bærekraftsmål, forteller direktør i Norsirk, Stig Ervik.

Gir stor effekt Med NAV som oppdragsgiver er OsloKollega er en av Oslos største arbeids- og inkluderingsbedrifter. OsloKollega bistår årlig 350 til 400 mennesker som ønsker å komme ut i jobb gjennom forskjellige tiltak. IT-utstyret som brukes i Elretur-produksjonen kommer fra Norsirks sikker-boks som kommunale gjenvinningsstasjoner og forhandlere har i hele Norge.

Hva er sosial innovasjon? Sosial innovasjon adresserer gjerne problemer som er knyttet til miljømessigbærekraft og til sosiale problemer, eller til kombinasjoner av slike. I mange tilfeller vil sosial innovasjon også kunne ha en kommersiell og økonomisk betydning, og en sosial innovasjon vil sjelden anses som vellykket hvis den ikke har positive økonomiske virkninger.

Hvordan foregår det egentlig? Samarbeid er en forutsetning for å få de gode resultatene. Det er i skjæringspunktet mellom innovative og samarbeidsvillige aktører at et kinderegg, som Elretur-aktiviteten hos OsloKollega, kan oppstå.

Bærekraftig miljø Ressursene i kassert IT-utstyr utnyttes maksimalt. Det beste går til produktsalg i butikk, noe går til komponentsalg og resten ender opp i materialgjenvinning og råvaresalg. Slik gjenbruker vi komponenter med edelmetaller og sjeldne jordmetaller og reduserer behovet for nyutvinning.

Menneskelig utvikling OsloKollega hjelper mennesker videre, fra en tilværelse utenfor arbeidslivet til fast arbeid, eller så tilrettelegges det for en varig arbeidsplass. For mange går veien via arbeidsutprøving før de kommer i jobb, og for uføretrygdede handler dette om meningsfylte og verdiskapende oppgaver. Det gir trygghet, stolthet og arbeidsglede.

Økonomisk bærekraft Lønnsomheten for miljøet og menneskene, i tillegg til virksomheter og samfunnsøkonomi, er innlysende. Allikevel har ikke næringslivet helt oppdaget muligheten til å utvikle seg videre gjennom sosial innovasjon. Stig Ervik i Norsirk oppfordrer flere til å bli med på dette samarbeidet, og åpner for at det kan oppstå flere arbeidsplasser rundt om i landet som kan jobbe med kassert elektronikk på denne måten.

Minister Bollestad var en av de som ble begeistret under Arendalsuka, hun oppsummerer godt budskapet og  det kan du se her.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby