Du er her: Hjem / / Ikke vær en pappskalle - papp og papir må til riktig sted for å beholde sin verdi
Ikke vær en pappskalle - papp og papir må til riktig sted for å beholde sin verdi

Ikke vær en pappskalle - papp og papir må til riktig sted for å beholde sin verdi

Visste du at en gjenvunnet banankasse betyr like mye spart C02-utslipp som det en bil slipper ut ved tre kilometers kjøring?

I Norge har vi drevet innsamling og gjenvinning av brukt papp helt siden begynnelsen av 1930-tallet, noe som sparer miljøet for store mengder CO2-utslipp. Av all bølgepapp vi bruker klarer vi faktisk å gjenvinne nesten hundre prosent! Dette skal vi fortsette med, men det krever at vi resirkulerer på riktig vis.

Papp, papir og kartong er noe de fleste hjem har mye av. Både melk, frozzenpizza og aviser inngår i denne kategorien, men de skal sorteres ulikt.

Papp og papir – to gode venner

I Norge blir mer enn 45 millioner frossenpizzaer og pizzaesker kjøpt hvert år. Da er det fint at de eskene kan resirkuleres! Andre eksempler på emballasjekartong er esker som har inneholdt pasta, tacoshell, kjeks, frokostblandinger og leker. All slik papp skal sorteres og resirkuleres sammen med papir, aviser og magasiner. Også bølgepapp er i samme kategori. Dette er en emballasje som brukes til innpakning av alt fra matvarer, hvitevarer og møbler til flytteesker.

Pakk drikkekartonger for seg selv

I motsetning til annen papp og papir har drikkekartonger et belegg av plast eller aluminium på innsiden, og skal derfor sorteres for seg selv. Kartonger som har inneholdt melk, juice og lignende kan likevel bli til ny emballasjekartong, som esker til frokostblandinger og pizza. Skyll kartongene og la dem tørke før du bretter dem og putter dem i en tom, åpnet kartong slik at de utgjør en kubbe.

Fra frossenpizza til Monopolspill

Alt papp og papir fra privathusholdninger går til gjenvinning. Pappen, papiret og drikkekartongene sorteres fra hverandre før de resirkuleres og blir til nye produkter. For eksempel kan aviser bli til dopapir og skrivepapir, og pizzaesker kan bli til Monopolspill. Bølgepapp blir solgt videre til papirfabrikker som bruker den i produksjon av ny emballasje og nytt papir.

Visste du for øvrig at bølgepapp til og med kan bli til pappbåter? Om du er i Fredrikstad i sommer kan det hende at du ser slike hjemmelagde båter bygd av bølgepapp. Hvert år under Glommafestivalen arrangeres nemlig Norges eneste pappbåtseilas.

Les mer om hvordan du gjenvinner papir, papp og kartong her

Del dette innlegget
Simen Berg Avatar

Simen Berg