Du er her: Hjem / / Fylkesmannen følger opp forhandlere
Fylkesmannen følger opp forhandlere

Fylkesmannen følger opp forhandlere

I Rogaland er Fylkesmannen nå ute og sjekker at forhandlere av EE-produkter er sitt ansvar bevisst. I Haugesund har de allerede vært innom en av de store kjedene, for å sikre at Avfallsforskriften følges.

Pliktene forhandlere av EE-produkter har kan oppsummeres i to hovedbolker: mottaksplikt (inkluderer også oppbevaringspliktene) og informasjonsplikten. Det ikke alle er klar over er at det å få noen fra Fylkesmannen innom, det å få et tilsyn, bekostes av forhandler som får tilsynet. Ikke alle er klar over dette.

Mottaksplikt Alle som selger produkter som går på strøm og/eller batterier – skal ta imot EE-avfall fra privatpersoner vederlagsfritt. Dette skal det også informeres om. Avfallsforskriften presiserer også hvordan EE-avfallet skal oppbevares, og dersom du som forhandler er usikker på om dine løsninger er tilfredsstillende – ta gjerne en telefon til Norsirk og hør om løsningene vi kan tilby, særlig når det gjelder sikring av EE-avfall med sensitive data. Vi tilbyr en S-boks som låses av, for nettopp dette formålet.

1-5.Plikt til å sørge for sortering og oppbevaring av EE-avfall

Forhandler skal sørge for at EE-avfall som er mottatt sorteres fra øvrig avfall og oppbevares på egnet sted. Oppbevaringen skal ikke virke skjemmende eller innebære fare for forurensning eller skade på mennesker eller dyr. Muligheten for forberedelse til ombruk, materialgjenvinning og utsortering av komponenter i EE-avfallet skal ikke reduseres. Forhandler skal iverksette tiltak for å forhindre tyveri av EE-avfall. Det skal være et tilbud om at EE-avfall som kan inneholde sensitive data kan oppbevares i stasjonær avlåst beholder eller ved tilsvarende sikker lagring.

Informasjonsplikt Avfallsforskriften er svært klar på at det skal informeres mye og informasjonen skal være godt synlig. Dersom du trenger hjelp til tekst eller en gjennomgang av hvordan dere informerer – er det også noe vi i Norsirk hjelper våre kunder med, og vi har vært sparringspartner for flere forhandlere for at de skal løse sine forpliktelser på en god måte. For øvrig anbefaler vi alle til på egne nettsider å henvise til kildesorteringsguiden sortere.no, hvor det er mye og god informasjon om de aller fleste avfallstypene – ikke kun EE-avfall.

§ 1-6.Plikt til å informere 

Forhandler skal informere om at EE-avfall ikke skal kastes sammen med annet avfall og at det tas i mot vederlagsfritt. Det skal informeres gjennom oppslag i alle butikklokaler, fremvisnings- og utstillingslokaler, på midlertidige utsalgssteder og i alt salgs- og informasjonsmateriell som publiseres i tilknytning til salgsvirksomheten, både i elektroniske og papirbaserte medier. Teksten skal være iøynefallende, lett lesbar og skille seg ut fra øvrig informasjon.

Miljøsertifikater Kundene våre etterspør oftere sertifikater på at de tar sitt produsentansvar. Alle Norsirks kunder har tilgang til å laste ned sertifikater på de produsentansvarsordningen de ivaretar gjennom oss (EE, emballasje, batterier), fra vår Miljøportal (kontakt oss på adm@norsirk.no hvis du ikke har tilgang). Sertifikatene er også dokumentasjon som kan benyttes til egne sertifiseringer- eksempelvis i Miljøfyrtårnsertifiseringer eller ISO-sertifiseringer.

Hele Avfallsforskriftens kapittel om forhandlers plikter kan leses her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2004-06-01-930/KAPITTEL_1#KAPITTEL_1

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby