Du er her: Hjem / / Jeg heier på politiet i Ålesund
Jeg heier på politiet i Ålesund

Jeg heier på politiet i Ålesund

I Ålesund  er to menn siktet for å ha stjålet på et kjøpesenter. De har ikke stjålet det som vanligvis forbindes med oppslag i den lokale avisen – de har stjålet EE-avfall.

Det som er levert til en forhandler av EE-avfall, er forhandlers ansvar før et returselskap som Norsirk kommer og henter det for miljøsanering og gjenvinning. Jeg vet at flere i min omgangskrets - av den gjengen som ikke er i gjenvinningsbransjen – garantert fnyser av at man skal siktes for å ha plukket med seg søppel fra et bur på en eller annen elektrobutikk på Sunnmøre - eller hvor som helst. Men, så er det den andre siden av saken. Verdensproblemet ulovlig eksport av EE-avfall til land som ikke er i stand til å håndtere miljøgiftene som fortsatt er tilstede i en del av produktene – eller som ikke greier å gjenvinne i nærheten av de ressursene som det vi eksempelvis greier. Det siste er også et svært viktig poeng i en verden hvor det vil bli en knapphet på flere ressurser.

På FN sine nettsider står følgende: African and Asian countries such as Ghana, Nigeria, China, Pakistan, India, and Vietnam are turning into illegal e-waste hubs, bypassing the legitimate global waste and recycling market that is thought to be worth $410bn a year.

Så hvorfor stjeles EE-avfall fra forhandlere og kommunale gjenvinningsstasjoner – jo fordi varene har en positiv verdi – dersom man ser bort fra kostnadene ved å håndtere miljøgiftene i produktene. Derfor kan EE-avfall selges til Ghana, til Kina, til India. Ulovlig som bare det – men unngår man kostnadene ved å behandle miljøgifter på rett vis – og heller dumper disse i en elv eller brenner dem opp – så vil metallene i produktene ha en pluss-verdi.

Vi vet at ca 1/3 av EE-avfallet fra EU behandles ander steder enn i EU, og da snakker vi gjerne om de landene som FN nevner. Det er de økonomiske mekanismene som er beskrevet ovenfor som gjelder her også – hvis et kjøleskap har en kostnad ved seg for at det skal bli behandlet i EU – men har en plussverdi i et annet land, som Vietnam, da er det bra business for folk som kun tenker på egen vinning og ikke på jordkloden og alt som bor her.

Vi har ingen tall på hvor mye som stjeles fra norske forhandleres søppelbur, eller hos de kommunale gjenvinningsstasjonen – men det stjeles – hver eneste dag. Derfor er det bra at de to mennene ble stoppet og siktet. EE-avfall som oppstår i Norge skal miljøsaneres og gjenvinnes her, eller på anlegg som vi har kontroll med. Vi har en svært godt fungerende produsentansvarsordning som sørger for at kostandene ved miljøsanering og gjenvinning allerede forhåndsbetalt for alt som oppstår av EE-avfall.

Et enda ikke nevnt aspekt er at EE-avfall som inneholder en harddisk (PC’en, mobilen, nettbrettet, spillkonsollen osv) kan inneholde sensitive data, hvilket skaper grobunn for ID-tyveri og muligheter for misbruk av bank, forsikring og helse-informasjon. Da skaper stjeling av EE-avfall ikke kun et miljøproblem, men også sikkerhetsproblem!

Jeg heier på forhandleren i Ålesund som ringte politiet – og jeg heier på politiet Ålesund. Og jeg håper at flere vil anmelde - slik at vi i større grad får adressert det enorme problemet svært mange u-land står ovenfor – den enorme og stadig voksende ulovlige eksporten av EE-avfall.

Stig Ervik Administrerende direktør i NORSIRK

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby