Flere produktgrupper i Norge enn EU

Avfallsforskriften i Norge regulerer hvilke produktgrupper som er å regne som elektrisk og elektroniske produkter- som skal omfattes av produsentansvarsordningen.
14 produktgrupper beskrives i den norske forskriften, som er en del flere enn i resten av Europa. Denne forskjellen er det mange som stusser ved. Såkalte næringsprodukter; heiser, elektromotorer, tannlegestoler og alle andre produkter som skal brukes i arbeidslivet, istedenfor privat – er som regel ikke en del av produsentansvarsordningene i EU.
For de internasjonale produsentene er derfor Norge et særland, siden alle EE-produkter her i landet er inkludert i produsentansvarsordningen.
Byggavfall inneholder mye av næringsavfall, elektrisk avfall som skal behandles på samme måte som alt annet EE-avfall. Heissjakten på bildet er å regne som EE-avfall. Heiser inneholder tradisjonelt svært mye stål – men tatt i betraktning at heiser i dag til og med kan inneholde skjermer med kunstverk (bilde fra heisen på The Thief på Tjuvholmen) blir en heis til mer enn kun en heis – full av EE-produkter.
Viktigst av alt – med en gjenvinningsgrad på nærmere 100 % skal alt gjenvinnes, og bli en del av det sirkulære kretsløpet.

kunstverk i heis