Du er her: Hjem / / Tom for strøm? Dette skal du gjøre med tomme batterier
Tom for strøm? Dette skal du gjøre med tomme batterier

Tom for strøm? Dette skal du gjøre med tomme batterier

Alle batterier skal leveres til gjenvinning, uavhengig av størrelse eller hva slags tungmetall de inneholder.

Husene våre er stappfulle av ting og tang som går på batterier. Mobiltelefoner, fjernkontroller, klokker, brannvarslere. Dagens batteridrevne ting krever stadig mer strøm, så det kan fort bli nødvendig å bytte batterier ofte. Men vet du hva du skal gjøre med batterier når de er flate?

Å gjenvinne batterier på en miljøvennlig måte er slettes ikke vanskelig, men det er desto viktigere at det gjøres riktig.

Kort fortalt: Alle batterier skal leveres til miljøstasjoner. Ingen batterier skal i restavfallet.

Sparer miljøet

Mange batterier inneholder miljøskadelige stoffer, som bly, kvikksølv og kadmium. Disse stoffene kan gjøre stor skade på natur, mennesker og dyr, så det er viktig at de tas hånd om på en måte så disse stoffene ikke slipper ut. De mest vanlige alkaliske engangsbatteriene inneholder ikke miljøgifter, men skal leveres til gjenvinning likevel. Fordi det kan være noe restenergi igjen i batteriene, oppfordres det også til å tape polene før de leveres.

Vi har flere artikler om batterier:

  1. Derfor skal batterier kildesorteres
  2. Helse- og miljøeffekter ved batterier
  3. Slik leverer du batterier
  4. Slik gjenvinnes batterier
  5. Dette betyr merkingen på batteriene

    Se også Spørsmål og svar-siden

Batteriforhandlere er pliktige til å ta imot samme type batterier som de selv fører gratis. Gjenvinningsstasjoner tar også imot batterier. Alle batteriene er merket med en søppelbøtte med kryss over. Det betyr at de skal leveres som farlig avfall, enten hos kommunale mottaksstasjoner eller andre godkjente mottak.

Farlig avfall

Et unntak er blybatterier, som man blant annet finner i biler og båter, de skal leveres på godkjent mottak som farlig avfall. En enkel huskeregel er at alle batterier skal leveres til gjenvinning, uavhengig av størrelse eller hva slags tungmetall de inneholder.

Etter at batteriene havner på godkjente mottak, håndteres de miljøskadelige stoffene i henhold med gjeldende lovverk. Tungmetallene kan gjenvinnes og brukes til å lage nye batterier.

Er du produsent eller importør av batterier? Les om produsentansvar her

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby