Du er her: Hjem / / Hva er WEEE?
Hva er WEEE?

Hva er WEEE?

WEEE står for "Waste Electrical and Electronic Equipment". På norsk kaller vi det EE-avfall.  Før det blir avfall kaller vi det EE-produkter - i alle fall vi som jobber i bransjen.

Forskriften som tar for seg elektrisk og elektronisk utstyr ble  introduserte for snart 20 år siden. Allikevel er det ikke slik at alle vet hva EE-avfall, eller EE-produkter, eller hvilke forpliktelser man har som enten importør eller forhandler (også på nettet) av disse produktene.

Hvilke produkter er det snakk om? I Avfallsforskriftens kapittel 1, som omhandler EE-produktene, er det listet opp produktgrupper av EE-produkter. De produktene som omfattes av dagens forskrift havner i en av disse kategoriene:

Produktgruppe Beskrivelse
1.  Store husholdningsapparater
      1a. Kuldemøbler
      1b. Andre store husholdningsapparater Som andre store husholdningsapparater regnes komfyrer, mikrobølgeovner, vaskemaskiner, klimaanlegg og andre apparater av lignende art og størrelse.
2.  Små husholdningsapparater Som små husholdningsapparater regnes støvsugere og andre rengjøringsapparater, strykjern, kaffemaskiner, brødristere, barbermaskiner, ur og andre apparater av lignende art og størrelse.
3.  Databehandlings-, telekommunikasjons- og kontorutstyr
      3a. Datamonitorer
      3b. Andre databehandlings-, telekommunikasjons- og kontorutstyr Som andre databehandlings-, telekommunikasjons- og kontorutstyr regnes PC-er, skrivere, kopieringsutstyr, kalkulatorer, telefonapparater, mobiltelefoner og andre produkter og utstyr av lignende art.
4.  Lyd- og bildeutstyr
      4a. Fjernsynsapparater
      4b. Andre lyd- og bildeutstyr Som andre lyd- og bildeutstyr regnes radioapparater, videokameraer, forsterkere, musikkinstrumenter og andre produkter og utstyr av lignende art.
5.  Belysningsutstyr Som belysningsutstyr regnes lysarmaturer, lamper og annen belysning og utstyr av lignende art.
6.  Lyskilder Som lyskilder regnes glødelamper, sparepærer, lysstoffrør og utstyr av lignende art.
7.  Elektrisk og elektronisk verktøy Som elektrisk og elektronisk verktøy regnes borremaskiner, slipemaskiner, dreiemaskiner, skrumaskiner, sveiseverktøy, utstyr til sprøyting, gressklippere og andre produkter eller utstyr av lignende art.
8.  Leker, fritids- og sportsutstyr Som leker, fritids- og sportsutstyr regnes togbaner, videospill, treningsapparater, spilleautomater og annet utsyr av lignende art.
9.  Medisinsk utstyr Som medisinsk utstyr regnes strålebehandlingsutsyr, dialyseutstyr, laboratorieutstyr, fryseutstyr og andre apparater og utstyr av lignende
10. Overvåknings- og kontrollinstrumenter
      10a. Røykvarslere
      10b. Andre overvåknings- og kontrollinstrumenter Som andre overvåknings- og kontrollinstrumenter regnes, termostater, justeringsapparater og andre apparater og instrumenter av lignende art.
11. Salgsautomater Som salgsautomater regnes salgsautomater for drikkevarer og mat, minibanker og andre typer apparater som automatisk leverer produkter.
12. Kabler og ledninger Som kabler og ledninger regnes isolerte elektriske ledere, optiske fiberkabler eller kabler og ledninger av lignede art.
13. Elektroteknisk utstyr Som elektroteknisk utstyr regnes person- og vareheiser, rulletrapper, vinsjer og annet utstyr av lignende art.
14. Fastmontert utstyr for oppvarming, aircondition og ventilasjon Som fastmontert utstyr for oppvarming, aircondition og ventilasjon regnes varmtvannsberedere, ulike luftkondisjoneringsapparat, varmepumper, termometer og annet fastmontert utstyr av lignende art
 

Samtlige av disse produktene skal være merket med et spesielt symbol - en søppelbøtte med et kryss over. Sjekker du mobilen din, brødristeren din, skrivebordslampa di eller kalkulatoren - så skal alle disse produktene være merket med dette symbolet. Betydningen av symbolet bør være intuitiv - dette produktet skal ikke kastes i søpla. Alle EE-produkter samles inn i separate innsamlingsløsninger, på grunn av miljøfarlige stoffer i produktene og det faktum at EE-avfall besitter svært gode gjenvinningsmuligheter.

Det er fortsatt for mange som kaster EE-avfall, da særlig småelektrisk avfall, i restavfallet - og det jobber vi i Norsirk aktivt for å stoppe. Gjennom blant annet samarbeidet vårt med Loop er vi med på å finansiere en web-basert løsning for informasjon om hvor du kan kaste EE-avfall (sortere.no).  I tillegg har Norsirk vært med på "Slank Restavfallet", en kampanje som på godt vis visualiserer hvor mye vi kaster feil i restavfallet hvert år, og oppfordrer til riktig avfallshåndtering.

Undertegnede, som er ansvarlig for kommunikasjonen i Norsirk, benytter også alle anledninger til å vise frem symbolet av søppelbøtta med krysset!

Guro Kjørsvik Husby Kommunikasjonsdirektør i Norsirk

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby