Du er her: Hjem / / I dag slukker FM-nettet på Østlandet
I dag slukker FM-nettet på Østlandet

I dag slukker FM-nettet på Østlandet

Fra klokken 11.11.11 onsdag er det digitalradio som gjelder i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. -Vi er klare til å ta imot de radioene som nå kasseres, når mange nå kommer til å kjøpe seg ny radio, sier kommunikasjonsdirektør i NORSIRK, Guro Kjørsvik Husby. Flere har kontaktet returselskapet for å få vite om det er kapasitet til å ta imot radioer som kasseres, og kommunikasjonsdirektøren understrekker at det ikke er noe problem. -Selv om det potensielt kan bli kassert en del flere radioer enn vanlig, så er vi og våre samarbeidspartnere godt vant med å håndtere store tonnasjer med EE-avfall, og ser ikke på FM-radioene som en stor logistikkutfordring, forsikrer Husby.

Høy gjenvinningsprosent

Gjenvinningsprosentene på radioer som kasseres er svært høy. Plasten og metallene i gamle radioer blir til nye råvarer, som selges og benyttes i nye produkter. NORSIRKs statistikk viser at for alt EE-avfall som havner i deres avfallsstrømmer, ender 2% til ombruk, 83% til råvaregjenvinning, 10% til energigjenvinning og 5% på deponi/destrueres.

Adapter en mulighet til livsforlengelse

-Våre samarbeidspartnere, Stena Recycling, Revac og Metallco, har merket en økning i innsamlede mengder radioer etterhvert som FM-nettet slukkes. I snitt kommer det ca 10 tonn med FM-radioer til Stena Recycling per måned nå, sier Husby. Hun minner om at en radio gjerne kan påmonteres en adapter - så den kan leve lengre. -Vi har, sammen med Clas Ohlson og Miljøagentene, hatt et prosjekt hvor nettopp det å forlenge levetiden på FM-radioene har vært et tema. For å sette søkelys på temaet bygget to kunstnere en «dab-bot», forteller Guro Kjørsvik Husby.

 

Treghet i kastemønsteret

I NORSIRK forventer man ikke at alle radioene som skal kasseres leveres inn de neste ukene. -Det er ofte en treghet i vårt kastemønster. Har vi en fin radio som vi har betalt litt ekstra for, er det ikke så lett å bare kvitte seg med den. Da ender den gjerne i et skap, i boden eller garasjen en tid, før den kasseres - det er ganske typisk, avslutter Husby.

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby