Du er her: Hjem / / Produsentansvarsselskaper og omdømme
Produsentansvarsselskaper og omdømme

Produsentansvarsselskaper og omdømme

Norsirk er et myndighetsgodkjent returselskap Miljødirektoratet i Norge godkjenner aktørene som får lov å operere som produsentansvarsselskaper for EE-produkter. I skrivende stund er det tre selskaper som oppfyller direktoratets strenge krav i Norge. Norsirk er ett av dem. Et av de andre godkjente selskapene, Renas, skrev i et nyhetsbrev fra 27. juni 2017 at Norsirk er en useriøs aktør, og oppga feilaktige opplysninger som vi ønsker å rette.

Feil om underinnsamling Renas skrev i sitt nyhetsbrev at vi har opparbeidet en underinnsamling over år på over 26 000 tonn. Det er feil. Ifølge Miljødirektoratet henger Norsirk etter sin forpliktelse på enkelte produktgrupper. Til sammen i 2017 mangler vi å samle inn 8318 tonn.

Vi garanterer innsamling Norsirk garanterer sine kunder at vi innen årets slutt har samlet inn den manglende tonnasjen på 8313 tonn. Det innebærer at vi skal samle inn minimum 62 000 tonn med EE-avfall i 2017. Da har vi også samlet inn den tonnasjen som er bakgrunnen for varslet om mulkt fra Miljødirektoratet.

Likelydende varsel fra Miljødirektoratet har også Renas mottatt tidligere, senest i 2016. Det varselet er forøvrig fortsatt er gjeldende -  dersom Renas ikke samler inn det de mangler innen utgangen av 2018. Det er viktig å være klar over at disse varslene er myndighetenes eneste mulighet til å agere overfor markedet mellom produsentansvarsselskapene (hvis man ser bort fra å trekke godkjenningen). Hadde clearing av avfall fungert, hadde myndighetens varslinger ikke vært nødvendige.

Grønt Punkt Norges eget emballasjemerke Den norske lisenseieren av emballasjemerket Grønt Punkt, Grønt Punkt Norge AS, har 98% markedsandel, men nekter Norsirk å bruke emballasjemerket. Vi er i dialog med tyske PRO Europe, som eier emballasjemerket, om hvordan vi kan få bruke Grønt Punkt-merket uten å behøve godkjenning fra den norske markedsaktøren som har 98% markedsandel.

Batterier Renas opplyser at Norsirk også kan få varsel om tvangsmulkt for mangelfull innsamling av batterier. Dette er ikke riktig.

Vår samfunnsoppgave Norsirk er et non-profit selskap som skal ivareta produsentansvaret for kundene. Vi skal samle inn, miljøsanere og gjenvinne elektrisk og elektronisk avfall, batterier og emballasje. Vi vil ikke gi opp kampen om å gjøre norsk økonomi mer sirkulær.

Spørsmål om saken kan rettes til NORSIRK ved direktør Stig Ervik eller sendes på e-post til adm@norsirk.no

Del dette innlegget
Guro Kjørsvik Husby Avatar

Guro Kjørsvik Husby